NIEUWS VAN VOORVAART ADVOCATUUR

Lees hier ons laatste Nieuws

Rechtmatig binnentreden, onrechtmatige verwonding

Het zal je maar gebeuren: je slaapt als huisgenoot van een verdachte in een huurpand waar in het kader van een strafrechtelijk onderzoek wordt binnengetreden door een arrestatieteam van het Landelijk Parket. Vrijwel altijd gebeurt dat op het moment dat personen het minst weerbaar zijn: tussen 04.00 uur en 05.00 uur in de ochtend. Uit het proces-verbaal: De zwaarbewapende politie krijgt de deur van de kamer niet helemaal open. Door het gat in de deur is op dat moment niet zichtbaar of dit de verdachte is of niet. Hierdoor ontstaat een gevaarlijke situatie, volgens de politie. Men trekt de man naar buiten, door het gat in de deur. Hij probeert zijn armen los te trekken. De politie legt hem op zijn buik in de gang en probeert zijn armen onder zijn lichaam vandaan te trekken, om er zeker van te zijn dat hij geen wapen onder zijn lichaam heeft. De verbalisant hoort dan een droge knak, alsof er een potlood breekt. Als de man aangeeft dat hij pijn heeft in zijn rechterarm, wordt hij afgevoerd naar de eerste hulppost van het ziekenhuis.

Jawel, dit was niet de verdachte maar een huisgenoot. Die wist van niets. Het optreden van de politie werd als rechtmatig en het gebruikte geweld als proportioneel aangemerkt. Maar er was wel een persoon met een gebroken arm. Wat nu?

De zaak werd aanhangig gemeld bij het Openbaar Ministerie door de gelaedeerde persoon, afdeling Landelijk Parket. Ondanks de rechtmatigheid was er “collateral damage” ontstaan en een schadevergoeding is dan op zijn plaats. De beschadigde persoon weet niet precies wat hij moet doen, er zijn veel schakels en hindernissen in een dergelijke zaak. De schade kan wel vergoed worden, maar je moet weten hoe je het aanpakt. Wat je moet stellen. Je hebt de medewerking van de politie nodig die de gang van zaken toegeeft. En medische stukken die het letsel aantonen. En een schadeberekening. En een aanspreekpunt bij het OM, een persoon die je verder helpt en ervoor zorgt dat de schade echt wordt uitgekeerd door zo’n groot, anoniem instituut als het OM.

De zaak blijft na binnentreden 1,5 jaar liggen, totdat er een advocatenbriefje komt. Dan gaat het snel. Eind goed al goed. Als je weet wat je moet doen, is het soms zo gepiept. Daar gaat het om bij letselschade. Heeft u vragen over een verkeersongeval, een arbeidsongeval of een medische fout? Of werd u ten onrechte uit uw bed gelicht met een verwonding als gevolg? Belt u ons dan gerust (076 524 44 44) of mail naar info@voorvaartadvocatuur.nl. Kunnen we kijken wat we kunnen doen voor u. Stay healthy and stay safe!