NIEUWS VAN VOORVAART ADVOCATUUR

Lees hier ons laatste Nieuws

De springende student

Op 29 april 2019 heeft de Rechtbank Den Haag een uitspraak gedaan in een zaak waarin een ongeluk op een introductiefeest voor eerstejaarsstudenten van de Haagse hotelschool centraal stond.

Het ongeluk had al een tijd eerder plaatsgevonden; op 7 of 8 februari 2015.

Tijdens dit feest sprong op enig moment een student vanaf een verhoging naar een medestudent. Door het lichamelijk contact raakte de medestudent uit balans. Hij viel en liep daarbij ernstig bandletsel op aan zijn linkerknie. Daarvoor werd hij geopereerd. Vervolgens bleek een zenuw beschadigd, wat een klapvoet tot gevolg had. Een uitgevoerde zenuwtransplantatie leidde niet tot verbetering. Toen de rechtbank haar uitspraak deed, had de ongelukkige medestudent als gevolg van het letsel nog altijd pijn en beperkingen in zijn functioneren – ruim vier jaar na het ongeluk dus.

De ouders van het slachtoffer hadden de springende student aansprakelijk gesteld. Omdat deze laatste een particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP) had, kwam de betreffende verzekeringsmaatschappij in beeld.

Er was onduidelijkheid over de vraag hoe het ongeluk nu precies had plaatsgevonden. Had het slachtoffer door oogcontact en/of lichaamsbewegingen de springer uitgenodigd of tenminste toestemming gegeven om op hem te springen? De springer was onder meer van mening dat het slachtoffer zijn armen naar voren had gestrekt om hem op te vangen.

Op basis van de verklaringen van de twee studenten en een getuige was de rechtbank van oordeel dat het ervoor gehouden moest worden dat de springer de dans-/lichaamsbewegingen van het slachtoffer verkeerd had geïnterpreteerd en dat de sprong voor het slachtoffer als een verrassing was gekomen.

Het “onverhoeds op iemand springen” vond de rechtbank “evident risicovol gedrag”. Nu het slachtoffer daardoor letsel had opgelopen en er volgens de rechtbank geen omstandigheden waren om tot een andere uitspraak te komen, was de springende student naar het oordeel van de rechtbank aansprakelijk voor de schade als gevolg van de val van het slachtoffer. De verzekeringsmaatschappij moet die schade, voor zover de springer daarvoor verzekerd was, vergoeden, aldus de rechtbank.

Voorvaart Advocaten heeft de expertise in huis om ook in uw situatie de zaak te beoordelen en in behandeling te nemen. Hebt u – door wat voor oorzaak dan ook – letselschade en/of andere schade opgelopen en is daarvoor mogelijk een ander of bijvoorbeeld een school aansprakelijk? Neem dan contact op met Voorvaart Advocaten om te ervaren wat zij voor u kunnen betekenen.