NIEUWS VAN VOORVAART ADVOCATUUR

Lees hier ons laatste Nieuws

Tilburgse Kermis – Aansprakelijkheid door een gebrek aan de attractie

De Tilburgse kermis is van start gegaan. Van 21 t/m 30 juli is de gehele Tilburgse binnenstad  omgetoverd tot één groot attractiepark. Een leuk uitje, maar wat nu als er in één van de attracties wat fout gaat waardoor je letsel oploopt? Wie is er dan aansprakelijk voor de schade?

Op grond van artikel 6:173 van het Burgerlijk Wetboek is de bezitter van een roerende zaak (de kermisattractie in dit geval), aansprakelijk als “bekend is dat die zaak niet voldoet aan de eisen die men in de gegeven omstandigheden aan de zaak mag stellen en een bijzonder gevaar voor personen of zaken oplevert”. De bezitter van een gebrekkige zaak is kort gezegd aansprakelijk voor de schade die is ontstaan door dat gebrek. Het betreft hier een vorm van risicoaansprakelijkheid waarbij de bezitter van de zaak – net als bij dieren – aansprakelijk is op grond van zijn hoedanigheid.

Gebrekkige zaak?

Wanneer is er sprake van een gebrekkige zaak? Uit de rechtspraak blijkt dat het begrip ‘gebrek’ ruim moet worden uitgelegd. Een gebrek kan bijvoorbeeld een gebroken kabel/elastiek of een losse schroef zijn. Maar ook als beschermingsbeugels tijdens de rit niet goed vergrendeld zijn door één van de medewerkers is er sprake van een gebrek.

De Kermisexploitant

De kermisexploitant is doorgaans eigenaar/bezitter van de attractie waardoor op grond van artikel 6:173 BW hij aansprakelijk te houden is voor opgelopen letselschade als gevolg van bijvoorbeeld een val uit een attractie door een gebrek. De kermisexploitant kan echter ook de attractie huren of lenen. Wie is er dan aan te spreken? Op grond van artikel 6:181 BW wordt de aansprakelijkheid dan doorgezet naar de ‘bedrijfsmatig gebruiker’ van de zaak, ook de kermisexploitant dus.

Buitenlandse kermisexploitant? – Nederlands recht van toepassing

Veel kermisexploitanten reizen de hele wereld over met hun attractie. Het kan derhalve voorkomen dat je terecht komt bij een buitenlandse verzekeraar. Als het voorval echter heeft plaatsgevonden in Nederland dan blijft Nederlands recht van toepassing. Een Nederlandse vertegenwoordiger van de buitenlandse verzekeraar zal de zaak verder met u regelen. Dit kan dus gewoon in uw eigen taal.

De producent van de attractie

Als blijkt dat het gebrek aan de attractie is ontstaan door een productiefout en het ‘gebrek’ dus al aanwezig was voordat het aan de kermisexploitant werd verkocht, dan is de producent aansprakelijk op grond van artikel 6:185 BW. Doorgaans is dit echter wel moeilijk te bewijzen.

Contact

Voor aanvullende vragen of advies kunt u vrijblijvend contact opnemen met één van de specialisten van Voorvaart advocaten. Wij zijn u graag van dienst.