NIEUWS VAN VOORVAART ADVOCATUUR

Lees hier ons laatste Nieuws

Kinderen echtscheiding en vakantie: zomervakantie in aantocht

In een eerder artikel op deze blog (“Echtscheiding, kinderen en vakantie: zo zit het juridisch”), werd al eerder aandacht besteed aan de juridische aspecten van echtscheiding, kinderen en vakantie. Inmiddels zijn de feestdagen weer lang en breed achter de rug en begint menigeen zelfs stiekem al aan (het plannen van) zijn of haar zomervakantie te denken. De hoogste tijd dus om het geheugen even op te frissen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Gescheiden ouders die met hun kinderen op vakantie willen doen er goed aan om zich op de reis voor te bereiden. Dit om problemen aan de grens te voorkomen. In de eerste plaats is het belangrijk dat u duidelijk kunt maken dat de ouder (met gezag) die thuis achterblijft instemt met de vakantie van u en uw kinderen. Om deze toestemming vast te leggen kunt u gebruik maken van een speciaal daartoe bestemd formulier.

De Koninklijke Nederlandse Marechaussee voert tegenwoordig strengere controles uit om kinderontvoering te voorkomen. Voor een vlotte grensovergang is het aan te raden om de volgende documenten paraat te hebben:

  • retourticket van het kind;
  • eventueel recent uittreksel Gezagsregister;
  • recent gewaarmerkt afschrift uit het basisregister (BRP) van het kind;
  • kopie paspoort van toestemming gevende ouder(s);
  • eventueel uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
  • eventueel het ouderschapsplan;
  • eventueel de geboorteakte van het kind

Geen toestemming van uw ex-partner?

Indien de achterblijvende ouder geen toestemming geeft om de kinderen mee op vakantie te nemen, dan kunt u een advocaat inschakelen om de rechter te verzoeken om vervangende toestemming te verlenen. Ook indien er problemen zijn omtrent verkrijging van paspoorten/identiteitskaarten voor de kinderen kan een advocaat u vaak helpen.

Heeft u vragen naar aanleiding van het bovenstaande, dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met één van onze gespecialiseerde advocaten. Dit kan telefonisch (076-524 44 44) of via het daarvoor bestemde contactformulier van Voorvaart advocaten. U wordt dan voorzien van een deskundig advies op maat.

De volgende personen- en familierecht specialisten van Voorvaart Advocaten staan voor u klaar.