NIEUWS VAN VOORVAART ADVOCATUUR

Lees hier ons laatste Nieuws

Voeging als benadeelde partij in het strafproces: wat houdt dat in?

Voeging in het strafproces als benadeelde

Als een verdachte in een strafzaak voor de rechter moet verschijnen, dan biedt de Nederlandse wet de mogelijkheid aan de benadeelde partij om zich in de strafzaak te voegen.

Voeging als benadeelde partij in het strafproces is een relatief eenvoudige manier voor een benadeelde om zijn schade op een dader te verhalen. Een benadeelde partij hoeft in het geval van voeging niet los van het strafproces de gang naar de civiele rechter te maken om zijn schade vergoed te krijgen.

Omdat het strafproces niet al te veel vertraging op moet lopen door een vordering van de benadeelde partij, worden al te ingewikkelde vorderingen door de rechter niet in behandeling genomen. De rechter zal zich in dergelijke gevallen in de regel “niet ontvankelijk verklaren.” U kunt in dat geval alsnog naar de civiele rechter stappen om uw schade vergoed te krijgen.

Uw vordering kan ook gedeeltelijk niet ontvankelijk worden verklaard. De rechter zal dan een uitspraak doen over de eenvoudigere schadeposten en verwijst u voor het overige, meer ingewikkelde, deel naar de civiele rechter. Indien u problemen met de ontvankelijkheid voorziet, kunt u er ook zelf voor kiezen om uw vordering op te splitsen in een eenvoudig en een ingewikkeld deel.

Voorbeelden van eenvoudige schadeposten na bijvoorbeeld een mishandeling zijn een kapotte bril, kapotte kleding en dergelijke. Regelmatig wijst de rechter ook een smartengeldvergoeding toe omdat iemand bijvoorbeeld letselschade heeft opgelopen. Er zit geen maximum aan het bedrag dat u als benadeelde kunt vorderen: het gaat er om dat de rechter het recht op schadevergoeding eenvoudig vast kan stellen.

Voeging in het strafproces: hoe werkt dat?

Voeging in het strafproces kan op twee manieren:

  • De eerste mogelijkheid is het insturen van een speciaal daartoe bestemd voegingsformulier dat u ontvangt van de Officier van Justitie. Dit formulier wordt dan aan het zittingsdossier toegevoegd;
  • Het is ook  is mogelijk om ter zitting (al dan niet mondeling) om voeging in het strafproces te verzoeken, indien de omstandigheden daartoe aanleiding geven.

Overweegt u voeging in het strafproces als benadeelde partij?

De advocaten van Voorvaart advocaten staan regelmatig benadeelden bij die zich willen voegen in een strafproces. Overweegt u om uw schade te vorderen door voeging in het strafproces en wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze gespecialiseerde advocaten voor een deskundig advies op maat.