Als u schade oploopt door toedoen van een dier, dan is de bezitter ervan in veel gevallen aansprakelijk. Wordt u bijvoorbeeld door een hond gebeten of onverwachts geschopt door een paard, dan kunt u de bezitter aansprakelijk stellen.
Art. 6:179 BW
Art. 6:179 van het Burgerlijk Wetboek ziet specifiek op dit soort gevallen. Voor aansprakelijkheid op grond van dit wetsartikel is niet vereist dat de eigenaar van het dier zelf iets fout gedaan heeft, of op enige andere wijze schuld heeft aan het ongeval: het betreft hier een zogenaamde “risicoaansprakelijkheid” van de dierenbezitter. Deze risicoaansprakelijkheid kan bijvoorbeeld betekenen dat de bezitter van een weggelopen hond aansprakelijk is voor de schade die zijn viervoeter tijdens zijn tocht aanricht.
Verzekerd
Het zal niet zelden voorkomen dat de bezitter van het dier een bekende van u is, zoals een buurtbewoner, vriend(in) of familielid. In veel gevallen zal deze persoon voor de aangerichte schade verzekerd zijn. U kunt dan (bij voorkeur) in overleg met deze aansprakelijke persoon uw schade via zijn/haar verzekeraar vergoed krijgen.
Schade
De schade die u oploopt door toedoen van een dier van een ander, kan uiteenlopen van een gesneuvelde bril en kapotgebeten kleding tot een vergoeding voor huishoudelijke hulp die u nodig heeft als gevolg van het opgelopen letsel. Voor meer informatie hierover verwijs ik naar de eerder op deze website verschenen blogs over verschillende soorten schadeposten en over smartengeld (soorten schade).
Juridische hulp bij schade door dieren
Voorvaart Advocaten heeft ervaren advocaten in dienst die bovendien gespecialiseerd zijn in aansprakelijkheidsrecht en letselschade. Wij bekijken samen met u welke schade u vergoed kunt krijgen. Heeft u schade opgelopen door toedoen van een dier van iemand anders? Neem dan contact op met Voorvaart Advocaten om te ervaren wat zij voor u kunnen betekenen.